Home
Hotel ARCA
Hotel plutitor ARCA Programe turistice Tur virtual hotel plutitor ARCA Galerie foto Despre Delta Dunarii Romana English Deutsch
  Esti in sectiunea: Programe Birdwatching

 

 
 
 
 
 
 

Birdwatching, o expresie pentru care cu greu se gaseste o traducere pe deplin echivalenta in limba romana, se refera la studierea prin observare a pasarilor salbatice. Acest lucru se face cu ochiul liber sau cu ajutorul aparatelor performate cum ar fi binoclurile si lunetele. Nu este de neglijat nici componenta auditiva, multe specii de pasari putand fi identificate si pe baza sunetelor si cantecelor emise in perioada de imperechere sau cand sunt alarmate. Birdwatcher-ii sunt stimulati in hobby-ul lor ecologic mai curand de motivatii recreationale, relaxante cu o serioasa componenta sociala. Birdwatching-ul este in concluzie o combinatie de relaxare, sport si drumetii in natura.

Ciconia Travel ofera celor interesati de lumea pasarilor, posibilitatea de a explora si admira acest univers extraordinar. Delta Dunarii ofera adapost pentru peste 300 de specii de pasari.

In Delta Dunari, cel mai mare tinut mlastinos din Europa cu cele mai mari intinderi de stufaris din lume adaposteste o parte din cele 327 de specii de pasari, din avifauna Romaniei adica aproximativ 81% .
In aceste locuri ferite de privirea omului cuibaresc 218 specii.

In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii existe peste 100 de colonii de pasari. Cele mai multe dintre aceste colonii sunt mixte, cormoranii, lopatarii, tiganusii, starcii, egretele si alte specii vietuind si cuibarind impreuna, insa exista si colonii monospecifice. Dintre acestea din urma, cea mai cunoscuta este cea de la Rosca-Buhaiova, unde se gaseste cea mai mare colonie de pelican comun (Pelecanus onocrotalus) din Europa.

Colonii se gasesc mai peste tot in Delta, iar unele dintre cele mai numeroase sunt cele de la Uzlina, Nebunu, Sacalin-Zatoane, Purcelu sau cele din sudul rezeratiei, de la Grindul Lupilor sau Grindul Chituc.

In Delta Dunarii ierneaza foarte multe dintre speciile de pasari care cuibaresc dincolo de Cercul Polar de Nord sau in Siberia. Incepand cu lunile octombrie si noiembrie, aceste pasari aleg sa ierneze in Delta Dunarii, unde clima este mai blanda si unde raman pana la jumatatea lunii martie. Este vorba despre lebada de iarna (Cygnus cygnus ) dar si de specii variate de rate si gaste polare, cele mai valoroase exemplare fiind cele de gasca cu gat rosu (Branta ruficollis), aproximativ 95% din populatia mondiala acestei specii iernand in rezevatie, in special in zona lacurilor litorale.

Delta formata din lacuri, canale, mlastini, balti si plauri este cu certitudine locul pe care il cauti, daca doresti sa observi pasarile. Cu toate acestea nu poti sa te duci dupa pasari daca nu stii ce specii traiesc sau trec prin zona respectiva, care este diferenta intre specii, cum le deosebesti si care le sunt obiceiurile. Toate aceste lucruri sunt bine cunoscute de catre, Eugen Petrescu, unul dintre cei mai specializati si apreciati ghizi si tur lideri pentru birdwatching in Delta Dunarii si Dobrogea.

Unele dintre speciile pe care le puteti vedea sunt: pelican comun, pelican cret, lopatar, cormoran mare, cormoran mic, tiganus, egreta mica, egreta mare, starcul rosu, starc galben, starc de noapte, starc cenusiu, corcodel mare, corcodel cu gat rosu, gasca de vara, lebada, dumbraveanca, soimul randunelelor, soimuletul de seara, vulturul codalb, pescarelul albastru, chira de balta, chirighita cu obraz alb, piciorongul, rata rosie, sitarul de mal, gasca cu gat rosu

Pelicanul cret Starcul de noapte  Vulturul codalb


  ANPC   I   RBDD  

Despre noi    I   Hotel ARCA   I   Programe   I  Tur virtual   I   Galerie foto   I  Delta Dunarii   I   Contact   I   Rezervari

Copyright 2012 - Ciconia Travel -  Toate drepturile rezervate
Site realizat de Debit Services SRL