Home
Hotel ARCA
Hotel plutitor ARCA Programe turistice Tur virtual hotel plutitor ARCA Galerie foto Despre Delta Dunarii Romana English Deutsch
  Esti in sectiunea: Hotel ARCA Am fost acolo

 


    
UN HOTEL DE 4 STELE CINEMATOGRAFICE

           La putina vreme dupa ce s-a încheiat „Anonimul” (sau vorba unui taximetrist „Incognito”) am reajuns în Delta, de data aceasta nu pe bratul Sfântul Gheorghe ci pe Sulina, gasindu-mi, în sfârsit, ragazul pentru 3 zile de rasfat absolut, ca oaspete a unui Lup de Mare, atipic si generos.

           Îmi parea ca nu o sa mai ajung niciodata pe vasul visurilor mele, care semana, cu yachtul din „Unora le place jazzul” (cel pusin din fotografii), în realitate fiind, poate, mai frumos, cu o biblioteca dotata cu un ecran enorm, pe care am urmarit „Agensi secresi” (pe care îl ratasem, la timpul sau), cu proaspatul cuplu destramat : Monica Bellucci si Vincent Cassel, dar si „Viata lui Kellogg” cu titlul englezesc înselator „The Road to Wellville”, si entuziasmantul meci cu Ungaria. si culmea rafinamentului, mai ceva ca la Salzburg, unde am vazut „Sunetul muzicii”, din chiar castelul în care s-a turnat, acum era pe TVR1, Making-off-ul edisiei a 10-a a festivalului deltian, de pe Dunare. Jocul apei pe tavan aproape ca te ametea, dându-si o senzasie de usoara detasare, între lumi.

           Pestii din farfurie concurau cu cei din adâncuri: salau, oblete, stiuca, biban, somn, calcan ... Plante, de la Sageata apei, care semana cu Floarea reginei la Nu-ma- uita, trecând pe la frumosii ciulini comestibili, cu o structura de piatra presioasa, cu frunze lacuite si fructe care seamana cu nucile verzi, la gust… si apoi pasarile pentru care trebuie sa vii , însa, echipat cu binocluri puternice sau chiar cu lunete, în cazul în care nu-l ai calauza pe profesorul Eugen Petrescu, care îsi descrie fiecare zburatoare în parte si chiar daca faci parte din clanul lui Hitchcock, începi sa te atasezi de pasarea albastra, aducatoare de fericire, de pescarel sau pescaras, de pelicani ori lebede, de ratusca cea urâta, sau de berzele negre, stancute, chirighite, egrete albe si ibisi negri, stârci galbeni si pescarusi, care manânca mortaciuni si care nu sunt atât de poetici ca în Cehov, ramânându-ne doar iluzia cocorilor, care fireste… zboara, la nemuritorul Kalatozov.

          Mai toate planeaza în V, în cârduri mari, solidare, si nu trebuie sa arasi vreodata cu degetul spre ele, pentru ca se vor simsi amenintate, ca de o teava de pusca . si asa exista pericolul vulturilor, cu o deschidere de aripi pâna la 2 metri si ceva, care te duc cu gândul, de îndata la o reclama interbelica, din Bucuresti: „La vulturul de mare, cu pestele în gheare”. Ca sa nu fie nevoie sa distingi rapid între stânga si dreapta, ceea ce doamnelor le e mai greu oricum, exista o tehnica pe care o învatasem, cândva la peliculele de razboi: împarsi direcsiile în funcsie de orele si direcsia acelor de ceasornic. Vârful barcii fiind întotdeauna la miezul zilei, dreapta începe cu ora 1 si stânga cu ora 11.

          Sigur ca mai poti întâlni si cu câte un serpisor, doar e anul lor, dar nu e periculos. Lacul Furtuna, caruia unii îi spun Fortuna e o adevarata minunasie, numai ca a mai secat si de la 3 metri si ceva a ajuns sa aiba doar vreo 60 de centimetri, deci te poti plimba în fostele adâncuri, asa cum se întâmpla în tarile cu flux si reflux.
La Maliuc, pe lânga niste copaci rari si bine protejati, inclusiv artari, altfel decât cei canadieni, am descoperit o biserica aproape integral pictata de o femeie, iar icoana de la altar aparsinându-i Paulei Vladescu, a carei recenta expozisie: „Simfoniile Deltei”, parca am priceput-o si savurat-o mult mai bine acum, dupa o revedere a locului de inspirasie.

          Când ne-am întors în barca, eram vreo 10 la numar, ne asteptau doua sticle de sampanie dulce si rece, într-o frapiera plina cu cuburi de gheata, pentru care am inventat un nou, sa-i zicem, cocteil. Am presarat frunze de menta culese chiar de noi, de pe lânga o tufa de mure. Am învatat ca nu trebuie sa ametim pestii cu elicea, ca tântarii sunt nemilosi pretutindeni, cum arata iasca si ca nu e voie sa se ridice mai mult de o persoana într-o ambarcasiune cu motor, ca vestele de salvare sunt obligatorii, pentru ca poate aparea oricând un fel de jandarm al apelor, care amendeaza, ca la ignorarea centurii de siguranta, la automobile. Ca poti face pana prostului nu numai pe sosea, ca motorul se poate gripa, dar nimic nu este dramatic sau definitiv. E plin de salcii, dar mai dai si de câte un eucalipt, astepti ca broscutele sa devina printi, e un covor de lintita (a nu se confunda cu lisita, care e o pasare).

          La întoarcerea pe ARCA, nu a lui Noe, dar la fel de neuitat, ne astepta o masa pusa ca în „Alba ca Zapada si cei 7 pitici”. Printre picioare se învârtea Smally, un catel atipic si foarte pofticios, iar pe mal se mai vedeau înca o multime de cochilii de melci ori de scoici. În cosuri, apareau pe rând: pâinea de casa, cu faina bio (!), cozonac galben ca sofranul, din oua de casa, dar si cu nuci , stafide si cacao, ciorba de rata sau de crustacee, ecleruri cofetarite pe loc sau clatite fierbinti.

          Cabinele semanau cu cele de pe vapoarele de lux, din Egipt, dar baia era poate mai de cinema, cu un dus metalic auriu, care aducea cu un receptor de telefon vintage, cu perdele ca în „Psihoza” si mai ales atât de utila casca de baie, iar pe noptiera, la capul patului, trona o Biblie.
Apusul de soare e mai spectaculos decât pe Internet, normal, ca si rasaritul, pentru cine reuseste sa se trezeasca în zori! Craiul nou, luna crescatoare, de pe cer, poarta noroc, daca ti-atingi fruntea cu un strop de aur, iar daca vrei sa alungi norii, e de-ajuns sa rogi pe cineva, cu ochi albastri, sa priveasca intens spre ei , si se vor împrastia.

          Si înca ceva: am aflat de ce purtau piratii, nu doar cei din Caraibe, un cercel de aur în ureche. Ca plata de îngropaciune, daca piereau departe de casa. Johnny Depp si Marcel Iures or stii?

Irina-Margareta Nistor

 

 
 
 
  ANPC   I   RBDD  

Despre noi    I   Hotel ARCA   I   Programe   I  Tur virtual   I   Galerie foto   I  Delta Dunarii   I   Contact   I   Rezervari

Copyright 2012 - Ciconia Travel -  Toate drepturile rezervate
Site realizat de Debit Services SRL