Home
Flora
Fauna
Oamenii deltei
Atractii in Delta
Hotel ARCA
Hotel plutitor ARCA Programe turistice Tur virtual hotel plutitor ARCA Galerie foto Despre Delta Dunarii Romana English Deutsch
Esti in sectiunea: Delta Dunarii Atractii turistice

 



 
 
 
 


In afara de pescuit si observatul pasarilor, turistii pot vizita locuri pitoresti, importante obiective naturale ale Deltei Dunari, cum ar fi:

Grindul Letea - are un relief predominat de dune de nisip ale caror altitudine variaza intre 3-10 m, intre care se gasesc o serie de depresiuni dezvoltate sub forma de benzi, denumite si hasmacuri. Intr-unul dintre aceste hasmacuri se gaseste Padurea Letea (rezervatie forestiera), cunoscuta de localnici sub numele de Padurea Hasmacu Mare. Grindul se afla in partea de nord-est a Deltei Dunarii, intre bratele Chilia si Sulina si are o suprafata de circa 17000 hectare. Aici se afla si satul Letea, locuit in majoritate de populatie ruso-ucrainieana sau haholi, care este diferita rusii lipoveni. Haholii sunt ortodocsi de rit vechi ce respecta calendarul iulian, insa locuitorii din Letea, desi haholi, folosesc ambele calendare, iulian si gregorian; implicit, si sarbatorile sunt aniversate de doua ori. Locuitorii satului Letea se simt ofensati in cazul asocierii lor cu lipovenii din satele vecine Periprava, Sfistofca, Mila 23 sau cu moldovenii din satul vecin C.A. Rosetti. Satul este legat de orasul Sulina printr-un drum rutier pietruit rudimentar.

Grindul Caraorman - este un camp cu un sol nisipos de origina marina, cu o lungime de 18 Km, o latime maxima de 8 Km (7000 ha) si inaltimi de pana la 7 - 9 m. Pe acest teren s-a dezvoltat o padure de stejari, al carei nume Caraorman inseamna in limba turca Padurea Neagra. Tot aici se afla si satul Caraorman cu o populatie formata in majoritate din ucraineni. Dialectul folosit de locuitorii Caraormanului este foarte apropiat de limba ucraineana si poate fi intalnit in localitatile: Sfantul Gheorghe, Crisan, Murighiol, Letea. Localitatea a conservat foarte bine traditia si obiceiurile locului, case albe, cu decoratiuni albastre si acoperis de stuf, cu anexe construite din lemn si stuf.

Lacul Saraturi - se afla in apropierea localitatii Murighiol, si face parte din rezervatia naturala Saraturi. Cu concentratie mare in saruri (saruri cloruro-sulfatice), lacul este gazda unei microfaune specifice, fapt pentru care, pe langa speciile de pasari comune celorlalte lacuri din Delta Dunarii sa intalnim si specii ce pot fi intalnite la tarmul marii. Datorita concentratiei ridicate de saruri, lacul ingeata greu, iar abundenta si varietatea hranei face ca aici sa gasim pasari tot timpul anului, cel mai des intalnite fiind lebedele de vara, lebedele de iarna si multe specii de rate.

Complexul lagunar Razim – Sinoe este situat in sudul Deltei Dunarii si ocupa o suprafata totala de cca 1145 km2 din care suprafata lacurilor este de 863 km2. Ca tip este o laguna formata prin bararea de catre curentii orizontali din Marea Neagra cu nisipuri a unui vechi golf. In urma acestui proces s-a format complexul lagunar Razim-Sinoie. Lacul Razim sau Razelm este cel mai mare lac din Romania (394,30 kmp) situat aproape de varsarea Dunarii in mare, o adevarata frumusete a naturii. Pe acest lac se afla insulele Popina, cu o altitudine de 47 m in punctul cel mai inalt, situata in partea de nord si insula Bisericuta, un petec de pamant lung de 360 m si lat de 58 m, o colina calcaroasa cu altitudinea de 9 m, situata in sudul lacului.
Prin pozitia sa in cadrul complexului si prin departarea de gura canalelor Dunavat si Dranov (cu apa dulce), lacul Sinoe are o concentratie mare in saruri, o suprafata totala de circa 135,6 kmp si o adancime maxima de 1,6 m. Pe malul lacului Sinoe se gasesc ruinele cetatii antice Histria.
Complexul lacustru este marginit de mai multe grinduri marine, Grindul Lupilor, Grindul Chituc, Grindul Saele si se intinde pana pe teritoriul judetului Constanta prin lacurile Sinoe, Istria, Nuntasi-Tuzla.

Insula Sacalin - este o insula nou formata, in Marea Neagra, la mica distanta de coasta romaneasca, in dreptul bratului Dunarii, Sfantu Gheorghe. Initial Insula Sacalin era formata din doua insule mai mici: Sacalinu Mare si Sacalinu Mic, cu timpul cele doua insule s-au unit si au format o singura insula cu o suprafata de aproximativ 21000 hectare. Insula nu este locuita si adaposteste cele mai mari colonii de pelicani creti si chire de mare, fiind principala zona de cuibarit, hranire si iernare a acestor specii.

Padurea Letea - este cea mai veche rezervatie naturala din Romania. Inedita ca padure de stejari brumarii in Delta Dunarii, dar include si frasini, tei si plopi, este singurul loc din Europa in care se cresc liane. Plantele exotice de aici au aparut datorita semintelor aduse de pasarile migratoare. Aici se pot identifica cateva mii de specii vegetale, mai multe zeci fiind unicat in Europa sau chiar in lume. Caracteristica principala a peisajului este data, de modul ciudat in care s-au dezvoltat arborii din aceasta padure. Trunchiurile sunt aplecate si contorsionate. Este un obiectiv turistic care merita vazut.

Padurea Caraorman - cu stejari si arbusti diversi, dune de nisip semimobile in care, se spune, au fost ascunse comori ale piratilor si haiducilor Deltei. Densitatea si bogatia vegetatiei din aceasta padure fac o umbra atat de deasa incat in unele locuri este aproape intuneric, de aici si numele de padurea neagra. In aceasta padure se afla cel mai mare stejar din delta, numit si "Stejarul ingenuncheat" datorita crengilor sale mari care s-au intins pe sol cu o varsta de peste 400 de ani si o circumferinta de 4.00 m.

Plaja Sf. Gheorge - situata la aproximativ 1 km de localitatea Sfantu Gheorghe, are un nisip deosebit de fin, este o plaja lata si se intinde ca lungime pe o distanta de 40 km pana la Plaja Sulina. Aici apa marii nu este adanca, turistii avand posibilitatea de a inainta in larg destul de mult fara ca apa sa treaca de 2 metri. Pe aceasta plaja poate fi observat noaptea, atunci cand este intuneric complet, fara luna plina, un fenomen aparte, si anume, asa numitii licurici de mare care lumineaza oferind un spectacol unic, mai ales cand sunt valuri care se sparg. Este o plaja salbatica, neamenajata si fara punct salvamar.

  ANPC   I   RBDD  

Despre noi    I   Hotel ARCA   I   Programe   I  Tur virtual   I   Galerie foto   I  Delta Dunarii   I   Contact   I   Rezervari

Copyright © 2012 - Ciconia Travel -  Toate drepturile rezervate
Site realizat de Debit Services SRL