Hotel ARCA
Romana English Deutsch
Esti in sectiunea: Delta Dunarii Flora

 

ciulinul de balta
 
Plauri
 

Flora Deltei Dunarii este extrem de bogata ( 2 383 de specii) si de desfasoara pe trei niveluri:

  • plante cu frunze plutitoare (nufarul alb, nufarul galben, iarba broastelor, ciulinii de balta, limba apei),
  • plante riverane si de plaur (stuf, papura, feriga de apa, macris, izma broastei, cucuta de apa) si
  • plante de uscat (salcia alba, plopul, arinul, frasinul, padurile combinate de pe grinduri).

Vegetatia din Delata este în mare parte o vegetatie specifica mlastinilor (stuful, papura, rogozul, în amestec cu salcia pitica) si ocupa peste 70% din totalul suprafetei.

6% din suprafata deltei este o reprezinta zavoaiele, care sunt de fapt padurici de salcie, frasin, arin, plop. Acesti arbori cresc pe grindurile fluviatile fiind periodic inundate.

Ochiurile de apa sunt acoperite de o vegetatie acvatica si plutitoare: nufar (Nymphea sp., Nuphar), ciulinul de balta (Trapa natans), plante de iaz (Potamogeton sp.), alge (Myriophyllum sp.), plante carnivore (Utricularia sp.) si ocupa 2% din suprafata deltei.

Plaurii ( un strat plutitor de stuf gros de 1-1,6m, format din împletirea rizomilor, a radacinilor, legate între ele cu humus si aluviuni aduse de Dunare si depuse aici) ocupa o suprafata de aproximativ 2000 ha. Fiind de multe ori mutat de vant, plaurul poate sa provoace dificultati la traversarea sau accesul in lacuri.

De asemenea, exista paduri - Letea (2825 ha) si Caraorman (2250 ha), dezvoltate în zonele joase si mai umede dintre grindurile de nisip numite “hasmace” alcatuite din stejar brumariu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurator, ulm, stejar, etc.
O caracteristica a padurii Letea o constituie abundenta plantelor cataratoare (Periploca graeca- liana, Hedera helix - iedera, Vitis silvestris - vita de vie, Humulus lupulus - hamei, Clematis vitalba - curpen de padure) care confera padurii un aspect subtropical. Pe solul nisipos se întalnesc si alte specii rare: volbura de nisip (Convolvulus persicus), brandusa de nisip (Merendera sobolifera) si carcel (Ephedra dystachia).

In partea de sud a padurii Caraorman exista exemplare monumentale de stejari, cu circumferinta între 4,20 - 4,70 m.

Padurea LETEA

  ANPC   I   RBDD  

Despre noi   I   Hotel ARCA   I   Programe   I  Tur virtual   I   Galerie foto   I  Delta Dunarii   I   Contact   I   Rezervari

Copyright 2012 - Ciconia Travel -  Toate drepturile rezervate
Site realizat de Debit Services SRL